Voedselkwaliteit

De producten die Voedselbank Deventer verstrekt zijn van dezelfde kwaliteit als de etenswaren die in de winkel verkocht worden. Leveranciers (producenten, winkels, distributiecentra) kunnen producten regelmatig niet meer via de reguliere kanalen afzetten. In die gevallen bieden ze deze producten aan de voedselbanken aan.

Mogelijke redenen voor deze gang van zaken:

  • het product wordt uit het assortiment genomen;
  • er is te veel voorraad van het product;
  • de houdbaarheidsdatum is te dichtbij om het product langs de normale weg (in de winkels) te verkopen;
  • er is sprake van een verkeerde verpakking of vulgewicht;
  • de verpakking is licht beschadigd.

Hoewel er kwalitatief niets mis is met deze producten, zouden ze toch vernietigd worden wanneer ze niet aan de voedselbank gegeven zouden worden.

Om de kwaliteit en voedselveiligheid van de ontvangen producten in stand te houden werken we bij de voedselbank en het RDC volgens de richtlijnen van Voedselbanken Nederland. Deze zijn weergegeven in het Handboek Voedselveiligheid. Meer weten? Via onderstaande knop is het handboek vanaf de website van Voedselbanken Nederland te downloaden.

Houdbaarheid van voedsel

Op de verpakking van levensmiddelen staat altijd een datum om aan te geven tot wanneer het product nog veilig is om op te eten. In sommige gevallen zal je ook ná die datum niet ziek worden wanneer je het opeet. Welke gevallen zijn dat…? Via onderstaande knop lees je meer over verschillende aanduidingen op de verpakkingen.

Glutenvrije producten

Mag je om medische redenen geen gluten eten (oftewel, heb je coeliakie)? Geef het aan bij je intake! We zullen ons best doen hier rekening mee te houden bij het verstrekken van voedsel, maar we kunnen helaas niet garanderen dat we glutenvrije varianten hebben van de reguliere glutenbevattende producten. Deze worden namelijk maar weinig gedoneerd door onze leveranciers. We realiseren ons echter wel, dat dit doorgaans dure producten zijn. Op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging staan tips voor mensen met een kleine beurs. Deze zijn bovendien in een brochure te downloaden via onderstaande knop.